Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 3 grudnia 2016

Polenta na słodko



 Polenta na słodko - deserowa polenta


 Składniki:

  • szklanka kaszki kukurydzianej
  •  2 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru waniliowego
  • 100 g (10 szt.) ptasiego mleczka
  • 100 g zimnego masła
  • masło klarowane do obsmażenia
  •  cukier puder do dekoracji

Do gotującego się mleka wsypujemy kaszkę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy masło i cukier. Ptasie mleczko kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do ugotowanej kaszy. Kaszkę przekładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie wyciągamy z foremki i kroimy w kostkę. Obsmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
 

1 komentarz: