poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sero- makowiec z białym makiem

Rok temu na moim świątecznym stole znalazł się ten serownik z białym makiem. Może w tym roku zagości u Ciebie? Ciasto jest duże i podzielne- idealne dla świątecznych gości. :)

  

 Sero- makowiec z białym makiem

 Składniki na ciasto (blacha 25 x 35):

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g  zimnego masła 
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki  gęstej śmietany 18%
  • 2łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny     
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Ciastem wylepiamy spód formy do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką . Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.

Masa makowa:
·               500 g białego maku
·               2,5 szklanki mleka
·               50 g masła
·               5 łyżek miodu
·               10 łyżek cukru waniliowego
·               160 g maślanych ciasteczek pomarańczowych drobno pokruszonych
·               2 łyżki kaszy manny
·               łyżka pasty waniliowej
·               100 g suszonej żurawiny
·               100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·               100 g orzechów włoskich
·               4  białka
Masa makowa- mak zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mielimy 3 razy w maszynce o drobnych oczkach. Masło, cukier i miód topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i skórkę pomarańczową. Dodajemy mak, ciasteczka, kaszę oraz pastę waniliową. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka. 
masa serowa:
·               1 kg trzykrotnie zmielonego sera twarogowego
·               200 g cukru pudru
·               4 jajka
·               łyżeczka pasty waniliowej
·               sok z 1 cytryny
·               60 g mąki kukurydzianej
·               1 łyżeczka mąki pszennej
·               łyżeczka  proszku do pieczenia

Wszystkie składniki masy ucieramy na gładką masę.
Na podpieczony spód wykładamy masę makową. Na masę makową wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 80 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Dekoracja:
·         tabliczka gorzkiej czekolady
·         tabliczka czekolady mlecznej
·         2- 3  łyżki mleka

Wystudzone ciasto pokrywamy polewą czekoladową - nad gorącą kąpielą wodną topimy czekolady, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.  Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz