Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 18 grudnia 2016

Tort "Kawa z mlekiem"

Mocno kakaowy biszkopt bez proszku do pieczenia, nasączony aromatyczną kawą i przełożony intensywnie mlecznym kremem. Pyszna propozycja na świąteczny stół. Zapraszam na tort "Kawa z mlekiem". :)




 Tort "Kawa z mlekiem"


 Biszkopt (tortownica 24 -25 cm)


  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  •  1/4 szklanki kakao
  •  3/4 szklanki cukru waniliowego
  •  szczypta soli

Żółtka oddzielmy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania, kiedy piana po uniesieniu piór robota będzie tworzyła wyraźne "czapeczki",  dodajemy cukier - porcjami po 2 łyżki. Kiedy piana będzie sztywna (po odwróceniu miski do góry nogami pozostanie w misce) dodajemy po jednym żółtku- mieszamy już ręcznie szpatułką. Na sam koniec dodajemy również porcjami po 2-3 łyżki  przesianej mąki wymieszanej z kakao. Masę cały czas mieszamy  ręcznie za pomocą szpatułki. Biszkopt przelewamy do formy, której dno należy wyłożyć papierem do pieczenia  i wysmarować masłem. Biszkopt pieczemy ok. 40 minut, temp. 170 stopni, termoobieg (gdyby wierzch ciasta zbytnio się przypiekał, po 30 minutach możemy na chwilkę otworzyć piekarnik i przykryć papierem do pieczenia). Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w środek patyczek pozostanie suchy. Po wyjęciu zrzucamy biszkopt jeszcze w formie z wysokości ok. pół metra- aby uwolnić całą parę wodną. Przed wyjęciem biszkoptu z tortownicy, należy obkroić brzegi ciasta.  Biszkopt studzimy na kratce. Wystudzony dzielimy na 3 części. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej- na drugi dzień zdecydowanie lepiej się kroi. 
Poncz:

  •   3/4 szklanki świeżo parzonej kawy + 4 łyżki mleka
  •  1  łyżeczka brązowego cukru

Każdy blat ciasta ponczujemy przygotowanym ponczem - kawą wymieszaną z mlekiem i cukrem.

mleczny krem:
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 500 g masła dobrej jakości
  • łyżka cukru wanilinowego
Mleko - to płynne - zagotowujemy z cukrem waniliowym i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystego kremu. Następnie powoli naprzemiennie dodajemy trochę wystudzonego mleka - cały czas ucieramy na niedużych obrotach - i trochę mleka w proszku. 


  • Dodatkowo- dżem z czarnych porzeczek, tabliczka gorzkiej czekolady


Składanie: 1 blat biszkoptowy- warstwa dżemu -1/3 masy - 2. blat biszkoptowy- warstwa dżemu- 1/3 masy - 3. blat biszkoptowy - pozostałą masą pokrywamy wierzch i boki tortu - wykonujemy dekorację gorzką czekoladą. 

Dobrym sposobem na udekorowanie ciasta jest wykorzystanie klasycznych plastikowych (mają nieco grubsze ranty) foremek do wycinania ciasteczek - u mnie w kształcie gwiazdki. Na cieście układamy foremkę i ścieramy nad nią gorzką czekoladę na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie unosimy do góry i powstaje nam jasna gwiazdka na czekoladowym tle. Aby przygotować ciemne gwiazdki na jasnym tle, wystarczy rant tej samej foremki zanurzyć w startej czekoladzie i odznaczyć jak stempelkiem czekoladowy wzorek na cieście.

Tort schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce. 



















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz