Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 4 grudnia 2016

Tort sałatkowy ryżowo- śledziowy

Tort warstwowy ryżowo-śledziowy to sałatka, która fajnie zaprezentuje się na wigilijnym stole.

 Tort sałatkowy ryżowo- śledziowy


 Składniki:

  •  400 g ryżu
  •  4 szklanki wody
  • 60 dag filetów śledziowych a'la Matjas
  •  puszka kukurydzy
  • 400 ml majonezu
  •  łyżka musztardy stołowej
  •  200 g jogurtu greckiego
  • kilka ogórków konserwowych
  •   4 jajka
  • pieczarki w zalewie naturalnej
  •  cebula
  • sól
  •  olej rzepakowy

Filety śledziowe moczymy w wodzie - dwukrotnie, zmieniając wodę co 8-10 godzin. Cebulkę drobno siekamy. Namoczone śledzie osuszamy i kroimy w kostkę. Do filetów dodajemy cebulkę i całość zalewamy olejem, tak by ten odkładnie przykrył całą rybę z cebulą. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na całą dobę.Śledzie z cebulką odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy ryż i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości.
Majonez, śmietanę i musztardę dokładnie mieszamy na jednolity sos, doprawiamy solą.
Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy połowę sosu i dokładnie mieszamy.
Na dużym talerzu układamy rant tortownicy i wykładamy połowę masy ryżowej - dokładnie wyrównujemy powierzchnię.  Całość smarujemy jeszcze delikatnie sosem. Na ryż wykładamy pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Na ogórki wykładamy warstwę śledzia z cebulką. Całość smarujemy sosem, posypujemy kukurydzą. Przykrywamy ostrożnie pozostałą masą ryżową. Delikatnie wyrównujemy i smarujemy pozostałym sosem. Na wierzch ścieramy ugotowane na twardo jajka - ścieramy je na tarce o dużych  oczkach. Pieczarki układamy dekoracyjnie tworząc rant tortu. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem sos zebrany na talerzu delikatnie zlewamy. Zdejmujemy rant tortownicy i porcjujemy.  Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz