wtorek, 13 grudnia 2016

Żeberka z piekarnika w majonezie i ketchupie


Pyszne żeberka, którym nikt się nie oprze ;) .

 Żeberka z piekarnika w majonezie i ketchupie


 Składniki:

  • ok. 1,5 kg żeberek

Marynata:

  • sól
  •  pieprz
  •  5 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  •  łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  •  3 łyżki oleju rzepakowego

Marynata: łączymy ze sobą ketchup, majonez, 3 łyżki oleju, papryki słodką i ostrą. Żeberka porcjujemy, solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy całą noc. Następnego dnia wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni termoobieg na ok. 1,5 godziny - żeberka muszą być miękkie. Po tym czasie ściągamy folię, nastawiamy grzałkę górną i temperaturę 210 stopni - pieczemy ok. 20 minut, aż żeberka się zrumienią. Smacznego!
 
 

1 komentarz:

  1. Ale ekstra pomysł! :) Wyglądają przepysznie, aż ślinka leci :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń