Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 10 stycznia 2017

Bułeczki owsiano - pszenne

Pyszne domowe bułki na bazie mąki owsianej i pszennej to dobry sposób na rozpoczęcie dnia. Zapraszam!


 Bułeczki owsiano - pszenne

 Składniki: - 6 sztuk

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
  • łyżeczka soli
  •   50 g zimnego masła
  •  10 g świeżych drożdży
  •   2 łyżeczki cukru
  • 200 ml mleka
  •   jajko
  •   mleko do posmarowania bułeczek
  •  pestki dyni do posypania


Mąki mieszamy z solą i ucieramy palcami z zimnym masłem. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i 4 łyżki letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Do zaczynu dodajemy mąkę z masłem oraz pozostałe letnie mleko. Dodajemy jajo i wyrabiamy na jednolitą masę - w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ścierką - aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Tępą stroną noża robimy krzyżyk pośrodku każdej bułeczki. Wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy pestkami dyni. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut, temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki zostawiamy do wystygnięcia na 15-30 minut. Smacznego!

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz