piątek, 6 stycznia 2017

Fale Dunaju z jabłkami

Fale Dunaju to klasyczne ciasto. Dziś proponuję przygotować je z jabłkami. Idealne na rodzinne spotkania.


 Fale Dunaju z jabłkami


 Na ciasto:

  •  3 jajka
  • szklanka cukru
  •  3/4 szklanki oleju
  •  3/4 szklanki mleka
  •  2,5 szklanki mąki pszennej
  •  1,5 łyżki proszku do pieczenia
  •  2 płaskie łyżki kakao + 2 łyżki mleka
  • ok. 500 g jabłek - 3 sztuki
  •   łyżeczka pasty waniliowej

krem:

  •  2 budynie waniliowe z prawdziwą wanilią
  • 3 szklanki mleka
  • 12 łyżek cukru
  •  500 g miękkiego masła
  •  łyżeczka pasty waniliowej

Jaja ucieramy z cukrem na puszysto. Następnie cały czas miksując dodajemy olej, oraz naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.  Dodajemy pastę waniliową i krótko miksujemy. Połowę ciasta wylewamy do formy o wymiarach 25x 35 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i 2 łyżki mleka krótko miksujemy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na jasnym cieście. Obrane jabłka  porcjujemy na kawałki i układamy je w rządkach . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Ciasto studzimy.
W szklance mleka rozprowadzamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego się mleka dodajemy budyń i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Wystudzony budyń dodajemy partiami do zmiksowanego na puszysto masła. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Polecam nadać jej kształt fal. 





1 komentarz:

  1. Pycha, bardzo lubię to ciasto. W dodatku jest pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń