poniedziałek, 2 stycznia 2017

Gwiazda makowa

Nowy rok rozpoczynam przepisem na drożdżową gwiazdę z makiem. Pyszne ciasto królowało u mnie w święta bożonarodzeniowe, ale doskonale sprawdzi się również jako zimowy deser do weekendowej kawki ;) . Zapraszam.

Gwiazda makowa




Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklani cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Masa makowa:

·         250 g maku niebieskiego

·         1 szklanka mleka

·         25 g masła

·         5 łyżek miodu

·         5 łyżek cukru waniliowego

·         60 g maślanych ciasteczek drobno pokruszonych

·         łyżeczka mąki pszennej

·         łyżka pasty waniliowej

·         50 g suszonej żurawiny

·         50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

·         50 g orzechów włoskich

·         3 białka

Masa makowa- mak zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mielimy 3 razy w maszynce o drobnych oczkach. Masło, cukier i miód topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i skórkę pomarańczową. Dodajemy mak, ciasteczka, mąkę oraz pastę waniliową. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka. Na jedną gwiazdę wykorzystamy ok. połowy masy. Uwaga- jeśli damy zbyt dużo farszu, ciasto nie wyrośnie i w środku będzie surowe/ zakalcowate.
 
Ciasto: Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę mieszamy z resztą cukru i solą. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, roztopione masło oraz zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 27 cm. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim jeden okrąg ciasta i smarujemy cienką warstwą maku pozostawiając 1 cm rant. Przykrywamy drugim plackiem, smarujemy makiem, przykrywamy trzecim plackiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim czwartym krążkiem. Całość lekko dociskamy. Wyrównujemy brzegi odcinając nierówności - możemy przyłożyć talerz i odrysować idealny okrąg. Na środku szklanką zaznaczamy okrąg- jego nie będzie nam wolno przeciąć. Ciasto niczym tort dzielimy na 16 części pamiętając by nie przeciąć środkowego kółka.
Bierzemy 2 odcięte kawałki - tzw. parę i jednocześnie skręcamy dwukrotnie - od siebie (jeden od drugiego)  (na zewnątrz). Brzegi lekko zlepiamy i powstaje nam para. Ranty podwijamy pod spód. Tak samo robimy z pozostałymi kawałkami. Powstanie 8 par. Rozetę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy na 20-30 minut.

Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. stopni i pieczemy 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Jeszcze ciepłą gwiazdę dekorujemy gęstym cytrynowym lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder ile zabierze).

2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)