Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 17 stycznia 2017

Kuskus z makiem



Kuskus z makiem

 Masa makowa:
  • 250 g maku niebieskiego
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g masła
  •  5 łyżek miodu
  •  5 łyżek cukru waniliowego
  • 60 g maślanych ciasteczek drobno pokruszonych
  •  łyżeczka mąki pszennej
  • łyżka pasty waniliowej
  •  50 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 białka

Masa makowa- mak zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mielimy 3 razy w maszynce o drobnych oczkach. Masło, cukier i miód topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i skórkę pomarańczową. Dodajemy mak, ciasteczka, mąkę oraz pastę waniliową. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka  i delikatnie mieszamy.

  • szklanka kaszy kuskus + szklanka gorącej wody
  • łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka kostek czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki masy makowej

Kuskus zalewamy gorąca wodą i pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem.

Na patelni topimy masło, dodajemy masę makową, kuskus, pokruszoną czekoladę i cukier. Całość dokładnie mieszamy i kilka minut smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Podajemy z kleksem serka waniliowego lub jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz