piątek, 13 stycznia 2017

Przekładaniec Quattro czyli makowo-dyniowo-orzechowo-powidłowy


Przekładaniec Quattro czyli makowo-dyniowo-orzechowo-powidłowy

 
 Składniki:
 Placek dyniowy/ jogurtowy:
  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1  szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka purre z dyni Hokkaido (dynię skropioną olejem i lekko posoloną pieczemy do miękkości temp. 200 stopni ok. 20 minut, następnie dokładnie blendujemy. Puree z dyni możemy mrozić, poza sezonem możemy przygotować je z mrożonej dyni dostępnej w sklepach)/ 1 szklanka jogurtu smakowego
  • łyżka masy kajmakowej
  • 2 jajka
  • 200 g  masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
Ciasto dyniowe: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy puree z dyni i masę kajmakową/ jogurt i powidła. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką.. Przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy i przekrawamy na pół
Placek makowy:
  •  250 g niebieskiego maku
  •   szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki płynnego  miodu
  • 5 jajek
  •  szczypta soli
  •  6 łyżek kaszy manny
  •   1 łyżka proszku do pieczenia
  •   łyżka pasty waniliowej
  •  ok. 500 g jabłek  - 3 średnie jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Mak wsypujemy do szklanki gotującego się mleka i na małym ogniu cały czas mieszając gotujemy 10-15 minut. Mak studzimy i mielimy trzykrotnie.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i miodem. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, następnie po łyżce maku. Cały czas miksując dodajemy składniki sypkie- wymieszaną kaszę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pastę waniliową oraz jabłka starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte z nadmiaru soku.  Dodajemy sok z cytryny, posiekane orzechy, suszoną żurawinę i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy o takich samych wymiarach co ciasto czekoladowe i pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy.
Krem waniliowo-powidłowy:
  • 500 ml mleka  
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 150 g masła 
  • 150 g powideł śliwkowych
Mleka, masło, kaszę, powidła  i cukier zagotowujemy. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty.  Po ściągnięciu z ognia dodajemy pastę waniliową.
 Masa orzechowa:
  •  400 g orzechów włoskich
  • 400 ml mleka
  •  200 g cukru
  •  400 g miękkiego masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż  masa lekko zgęstnieje. Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy porcjami do miękkiego masła, cały czas miksując.
Składanie:
1 placek dyniowy/jogurtowy - masa powidłowa- placek makowy- masa orzechowa - 2. placek dyniowy/jogurtowy - lukier cytrynowy - dekoracja z lukru kakaowego
Lukier - sok z 1,5 cytryny + cukier puder ile zabierze.
Cytrynowym lukrem pokrywamy wierzch ciasta. Do pozostałego lukru dodajemy łyżkę kakao - ciemnym lukrem rysujemy na jasnym ukośne paski, a następnie wykałaczką rozprowadzamy je dekoracyjnie po wierzchu białego lukru. Ciasto schładzamy.
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz