Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 22 stycznia 2017

Ryż z sosem dyniowym na bazie ricotta

Kremowy sos na bazie serka ricotta i dyni w towarzystwie ryżu i podsmażanych kiełków to doskonały pomysł na smaczny, zdrowy i wegetariański posiłek. Zapraszam ;) .

Ryż z sosem dyniowym na bazie ricotta


Składniki: 
  •  200 g ulubionego  ryżu
  •  450 g mrożonej dyni
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g mozzarelli
  •  200 g kiełków na patelnię- mix kiełków fasoli mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  •  2-4 łyżki mleka
  •  olej rzepakowy

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Na łyżce oleju smażymy kiełki ok. 4-5 minuty, pod koniec doprawiamy solą. Przekładamy do miseczki.
Na tej patelni wykładamy mrożoną dynię i smażymy na dość dużym ogniu ok. 5 minut, po tym czasie zmniejszamy płomień i smażymy do miękkości ok. 5-10 minut. Dodajemy ser ricotta i mleko. Całość dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Dodajemy startą mozzarellę. Całość jeszcze chwilę gotujemy, aż mozarella się rozpuści.
Do miski wykładamy porcję ryżu, na ryż połowę sosu dyniowego. Całość posypujemy kiełkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz