Zapraszam na pyszny i prosty sernik na ucieranym cieście. Mango doskonale współgra z migdałowym spodem, ale z powodzeniem możecie zastąpić go innymi owocami - brzoskwiniami z puszki czy jabłkami. Owoce nawilżają spód i orzeźwiają całość. Polecam jako weekendowe ciacho ;) .
Sernik na ucieranym cieście migdałowym z mango
Ciasto:- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 90 g mielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 160 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1,5 dużego lub 2 mniejsze dojrzałe mango + 1 łyżka bułki tartej
Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym
jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec partiami
dodajemy wymieszane składniki suche (mąkę, migdały, proszek do pieczenia i
szczyptę soli). Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
(25 x 35 cm). Mango obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Rozsypujemy
po cieście. Owoce posypujemy bułką tartą.
Masa serowa- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,
dodajemy naprzemiennie po jednym jajku, wymieszane mąki i ser. Masę przelewamy
na owoce. Sernik pieczemy ok. 60- 70 minut, temp. 175 stopni. Studzimy przy
uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ten spód musi byc przepyszny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/