Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 20 stycznia 2017

Sernik na ucieranym cieście migdałowym z mango

Zapraszam na pyszny i prosty sernik na ucieranym cieście. Mango doskonale współgra z migdałowym spodem, ale z powodzeniem możecie zastąpić go innymi owocami - brzoskwiniami z puszki czy jabłkami. Owoce nawilżają spód i orzeźwiają całość. Polecam jako weekendowe ciacho ;) .

Sernik na ucieranym cieście migdałowym z mango

 Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  •  90 g mielonych migdałów
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  • 160 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  3 jajka
  •  1,5 dużego lub 2 mniejsze dojrzałe mango + 1 łyżka bułki tartej

Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec partiami dodajemy wymieszane składniki suche (mąkę, migdały, proszek do pieczenia i szczyptę soli). Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (25 x 35 cm). Mango obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Rozsypujemy po cieście. Owoce posypujemy bułką tartą.
Masa serowa- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy naprzemiennie po jednym jajku, wymieszane mąki i ser. Masę przelewamy na owoce. Sernik pieczemy ok. 60- 70 minut, temp. 175 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

1 komentarz:

  1. Ten spód musi byc przepyszny. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń