niedziela, 29 stycznia 2017

Steki z tuńczyka ze smażonymi pieczarkami

Jak zrobić steki z tuńczyka?

 
Jak usmażyć stek z tuńczyka, aby był soczysty? Polecam steki z tuńczyka z patelni grillowej z pieczarkami z odrobiną masła. Pyszny obiad gotowy w parę chwil.

 Składniki (na 2 porcje):
  • 2 steki z tuńczyka - 2-3 cm grubości - ok. 200 g każdy
  •  0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  2 łyżeczki oleju rzepakowego 

W misce łączymy ze sobą przyprawy z  olejem. Marynatą nacieramy steki z obu stron. Odstawiamy do zamarynowania  na pół godziny. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Steki smażymy z każdej strony - po ok. 3-4 minuty (w zależności od grubości- należy uważać, żeby nie przesmażyć, bo ryba stanie się sucha i twarda). Podajemy ze smażonymi pieczarkami. 
Pieczarki: 
  • 500 g pieczarek
  •  sól
  •  pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • duża cebula
  •  1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego. Smażymy na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w talarki pieczarki, doprawiamy solą. Całość smażymy na dość dużym ogniu do zarumienia się grzybów. Doprawiamy pieprzem i suszonym tymiankiem i jeszcze chwilę smażymy.


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz