środa, 4 stycznia 2017

Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami pod beszamelem

Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Idealne ciasto naleśnikowe, mięsno-warzywny farsz i sos beszamelowo-serowy. Polecam!

 Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami pod beszamelem

 

 Składniki na 22 - 24 naleśniki
 
Ciasto: 
  • 4 jajka
  • 2 kopiaste szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie:
  • ok. 1,5 kg mięsa mielonego (z łopatki)
  • 2 cebule
  • por
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • połowa puszki kukurydzy
  • 200 g majonezu
  • 100 g ketchupu
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
 Mięso mielimy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej smażyć na 2 partie- wtedy mięso ładnie się zrumieni. Jeśli będziemy mieli zbyt dużo mięsa na raz, zacznie się gotować i pozostanie nieapetycznie szare. Mięso przekładamy do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobną posiekaną cebulę, pora i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa się zrumienią i dodajemy do mięsa.  Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na tej samej patelni. Rumiane przekładamy do mięsa. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Do farszu dodajemy ketchup, majonez i dokładnie mieszamy.
Na usmażony  naleśnik dajemy  sporą porcję farszu-   zwijamy jak krokiety. Z części możemy przygotować krokiety - wystarczy panierować je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony. 

Połowę naleśników układamy w naczyniu żaroodpornym.

 Sos:
  • ok. 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 250 g mozzarelli
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Zalewamy zimnym mlekiem - mleko dodajemy stopniowo, żeby nie powstały grudki. Chwilę gotujemy cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodajemy startą mozzarellę i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy naleśniki. Całość zapiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz