Faworki kukurydziane / kukurydziany chrust
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania w trakcie wałkowania
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 duże żółtko
- 2 łyżki octu
- szczypta soli
- ok. 350- 370 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% - tyle by uzyskać gładkiego i elastyczne ciasto
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania
Na stolnicę wysypujemy mąki, robimy kopczyk, w kopczyku
dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną
śmietanę- śmietaną regulujemy gęstość ciasta, na początku dajmy jej nieco
mniej, a w razie potrzeby w trakcie wyrabiania możemy dodać więcej. Wszystkie
składniki początkowo zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy
ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na
jak najcieńszy placek. Ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest nieco
bardziej kapryśne niż ciasto przygotowane jedynie na mące pszennej, ale warto
się potrudzić - po upieczeniu jest nieco bardziej chrupiące i ma piękną żółtą
barwę). Wykrawamy nieduże
prostokąty/ romby. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które
przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony na dobrze
rozgrzanym oleju- uwaga! faworki smażą się błyskawicznie. Wykładamy na ręczniki
papierowe. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
śliczne , mam pytanie czy faworki z mąką kukurydziana są bardziej chrupiące czy kruche niż takie z samej pszennej?
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana sprawia, że faworki rzeczywiście są bardziej kruche. Należy jednak pamiętać, że również nieco trudniej się je wałkuje i formuje- ciasto jest delikatniejsze :) .
UsuńMoże spróbuje na dniach , wiem ,ze inne mąki wymagają większej ostrożności w formowaniu , a te wyglądają ślicznie
UsuńEwa , jak myślisz można pominąć te żółtko , jest jedno tylko czy lepiej dać?
UsuńMargot, ja zawszę daje :) . W cieście z dodatkiem mąki kukurydzianej jednak lepiej je dodać ;)
Usuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2017/02/chrust-kukurydziany.html
Usuńpyszny
Cieszę się, że się udały i zasmakowały :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuńnie sądziłam że w ogóle da się zrobić faworki z mąki kukurydzianej, coasto nie rozsypuje się?
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam wyżej, faworki z dodatkiem mąki kukurydzianej są trudniejsze w formowaniu- ciasto jest delikatniejsze, ale jak widać na zdjęciach - do wykonania ;)
UsuńA czym mogę zaztąpić śmietanę
OdpowiedzUsuńA czym mogę zaztąpić śmietanę
OdpowiedzUsuń