Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 16 lutego 2017

Faworki kukurydziane / kukurydziany chrust

Faworki, czy jak wolicie chrust ;) , to obowiązkowa pozycja w karnawale. Tłusty czwartek już za tydzień, więc może przyda się Wam przepis na faworki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej.

Faworki kukurydziane / kukurydziany chrust


 Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania w trakcie wałkowania
  • 3/4  szklanki mąki kukurydzianej
  •   1 duże żółtko
  •     2 łyżki octu
  •   szczypta soli
  • ok. 350- 370 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% - tyle by uzyskać gładkiego i elastyczne ciasto
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obsypania

         
Na stolnicę wysypujemy mąki, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną śmietanę- śmietaną regulujemy gęstość ciasta, na początku dajmy jej nieco mniej, a w razie potrzeby w trakcie wyrabiania możemy dodać więcej. Wszystkie składniki  początkowo zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest nieco bardziej kapryśne niż ciasto przygotowane jedynie na mące pszennej, ale warto się potrudzić - po upieczeniu jest nieco bardziej chrupiące i ma piękną żółtą barwę).  Wykrawamy nieduże prostokąty/  romby. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju- uwaga! faworki smażą się błyskawicznie. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

9 komentarzy:

  1. śliczne , mam pytanie czy faworki z mąką kukurydziana są bardziej chrupiące czy kruche niż takie z samej pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana sprawia, że faworki rzeczywiście są bardziej kruche. Należy jednak pamiętać, że również nieco trudniej się je wałkuje i formuje- ciasto jest delikatniejsze :) .

      Usuń
    2. Może spróbuje na dniach , wiem ,ze inne mąki wymagają większej ostrożności w formowaniu , a te wyglądają ślicznie

      Usuń
    3. Ewa , jak myślisz można pominąć te żółtko , jest jedno tylko czy lepiej dać?

      Usuń
    4. Margot, ja zawszę daje :) . W cieście z dodatkiem mąki kukurydzianej jednak lepiej je dodać ;)

      Usuń
    5. http://kuchniaalicji.blogspot.com/2017/02/chrust-kukurydziany.html
      pyszny

      Usuń
    6. Cieszę się, że się udały i zasmakowały :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. nie sądziłam że w ogóle da się zrobić faworki z mąki kukurydzianej, coasto nie rozsypuje się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam wyżej, faworki z dodatkiem mąki kukurydzianej są trudniejsze w formowaniu- ciasto jest delikatniejsze, ale jak widać na zdjęciach - do wykonania ;)

      Usuń