wtorek, 14 lutego 2017

Kapusta zapiekana w sosie serowym

W jednym z odcinków kulinarnego programu "Kobieta na dzikim zachodzie" Ree Drummond  przyrządzała zapiekaną kapustę. Spodobał mi się ten pomysł i wykorzystałam go jako inspirację do mojego dzisiejszego przepisu na kapustę zapiekaną z wędzonym boczkiem i sosem serowym. Polecam- jest pyszna ;) .
 

Kapusta zapiekana  w sosie serowym

 Składniki:
  •  1/2 główki białej kapusty - 5 kawałków
  • 2 szklanki mleka
  •  2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  •  200 g serka topionego
  •  sól
  •  pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  • kilka plastrów wędzonego gotowanego boczku ok. 150 g - po 2 plasterki na kawałek kapusty
  •  2 łyżki bułki tartej
  •  80 g sera żółtego królewskiego

Kapustę porcjujemy na małe łódeczki (razem z głąbem). Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną osuszamy z wody, odcinamy głąb i owijamy plastrami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy w dużym garnku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Zalewamy szklanką mleka i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy resztę mleka i gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Sosem zalewamy kapustę, posypujemy bułką tartą i startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzałka górna na ok. 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz