sobota, 11 lutego 2017

Pączki kładzione/ chlapaki

Pączki kładzione moja babcia nazywała  chlapakami. To pączki w wersji najłatwiejszej i najmniej pracowitej. Osoby mniej wprawne w kuchni z powodzeniem mogą przetestować właśnie ten przepis.

Pączki kładzione/ chlapaki


 Składniki w temp. pokojowej:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 35 g drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy, zalewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Zostawiamy w cieple na 15 minut. Dodajemy roztrzepane jajo, masło oraz mąkę. Całość mieszamy łyżką.  Na koniec dodajemy spirytus. Dokładnie wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Olej dobrze rozgrzewamy, maczamy w nim łyżkę, nabieramy partię ciasta i zanurzamy w gorącym oleju. Pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe. Podajemy posypane  cukrem pudrem.

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)