piątek, 17 lutego 2017

Rolada czekoladowo-brzoskwiniowa z galaretką

Pyszna rolada na czekoladowym biszkopcie z kremem i galaretką, to dobry pomysł na weekendowy deser. Zapraszam :) .

 

Rolada czekoladowo-brzoskwiniowa z galaretką


  Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  •  2 łyżki oleju
  •  100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i z proszkiem do pieczenia, oraz olej. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy. Wykładamy ciasto tworząc prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 na 40 cm. Ciasto pieczmy ok. 10 minut, temp. 200 stopni. Z jeszcze ciepłego usuwamy papier do pieczenia,  rolujemy i owijamy w ściereczkę-tak pozostawiamy do ostygnięcia. 

Krem: 
  • szklanka syropu z brzoskwiń 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • budyń waniliowy  
  • 100 g masła 
  • 250 g mascarpone

W mleku rozprowadzamy budyń. Syrop zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się syropu dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy na niedużym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Wystudzony dodajemy partiami do utartego na puch masła z mascarpone.

Galaretka

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Z galaretki wycinamy dowolne kształty np. okręgi, serduszka, kwiatuszki.
Ciasto czekoladowe rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy ściśle w rządku wyciętą galaretkę. Ciasto zwijamy zaczynając od tej strony, gdzie ułożyliśmy galaretkę.  Dekorujemy polewą

Polewa: 
  • 165 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  •  2 łyżki masła.

Czekoladę drobno siekamy, dodajemy masło i śmietankę. Całość topimy nad gorącą kąpielą wodną od czasu do czasu mieszając. Polewą pokrywamy roladę.  Ciasto chłodzimy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz