Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 27 lutego 2017

Sernik waniliowy na orzechowym spodzie

Sernik waniliowy na orzechowym spodzie

 Na spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • łyżka cukru waniliowego domowego
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

Z podanych składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie- mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier brązowy. Dodajemy masło- siekamy. Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Podpiekamy ok. 20-25 minut temp. 180 stopni, termoobieg.

 Masa serowa: 
  • 800 g trzykrotnie zmielonego sera
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 230 g cukru pudru
  • 4 jajka
  •  łyżeczka pasty waniliowej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na gładką masę. Masę wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa:
  •  250 g masy krówkowej

Krówką  pokrywamy wierzch schłodzonego sernika. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz