Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 31 marca 2017

Drożdżowy wieniec z marmoladą

Drożdżowy wieniec z marmoladą - troszkę taki wielkanocny, troszkę przypominający w smaku i konsystencji chałkę. Pyszne, wilgotne i jednocześnie puszyste drożdżowe ciasto waniliowe - niezbyt słodkie, z delikatnym muśnięciem truskawkowej marmolady. Najlepsze z dobrym masłem. :)

Drożdżowy wieniec z marmoladą



 Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania w trakcie wałkowania
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 65 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • marmolada truskawkowa - kilka łyżeczek

Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy  ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
Do przesianej mąki dodajemy cukier, zaczyn, sól, stopione i lekko wystudzone masło, ekstrakt waniliowy i  jajka. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy cienką warstwą marmolady pozostawiając 2 cm brzeg. Zawijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie oprószonymi mąką nożyczkami rozcinamy przez środek na pół (pozostawiając ciasto nieprzecięte z jednej strony) i pleciemy warkocz. Końce sklejamy tworząc wieniec. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Smarujemy rozbełtanym z odrobiną mleka białkiem. Pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni na złoty kolor. Jeszcze gorący wieniec lukrujemy.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz