Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 17 marca 2017

Kruche markizy sezamkowe z domową chałwą jogurtową

Pyszne mocno sezamowe ciasteczka zasmakują wielbicielom chałwy. Kruche maślane herbatniki przełożone delikatnym kremem. Zapraszam :) .


 Kruche markizy sezamkowe z domową "chałwą" jogurtową


 Kruche ciasteczka sezamkowe (na ok. 4 blachy)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  •  szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
Domowa chałwa jogurtowa:
  •  150 g ziaren sezamu
  •  70 g miękkiego masła
  •  4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu

Ciastka- Łączymy składniki suche- mąkę, ziarna sezamu, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, siekamy i łączymy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej 1 godzinę. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy ciasteczka tej samej wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 13-15 minut, temp. 180 stopni. Ciasteczka studzimy.

Uprażone i przestudzone ziarna sezamu przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy miękkie masło i cukier i ponownie blendujemy. Dodajemy jogurt i krótko miksujemy.  Masą przekładamy upieczone ciasteczka. Smacznego!

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz