wtorek, 21 marca 2017

Pasztet jajeczny z olejem rzepakowym

Za miesiąc Wielkanoc, więc na blogu pojawi się kilka świątecznych przepisów. Pasztet jajeczny bez wątpienia do nich należy.  W swoim składzie oprócz, co oczywiste, jajek, zawiera również olej rzepakowy. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: jest zdrowy, ma neutralny smak, ale jest doskonałym nośnikiem smaku i co ważne nadaje się zarówno jako dodatek na zimno np. do domowego majonezu czy dresingu, jak też do smażenia i pieczenia.


Pasztet jajeczny z olejem rzepakowym


 
Składniki
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • szalotka
Posypka - odrobina bułki tartej, parmezany i oleju rzepakowego


Ugotowane jaja drobno siekamy.

Szalotkę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym, studzimy.

Do posiekanych jajek dodajemy jajka surowe, bułkę tartą, drobno posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i przekładamy do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Wierzch opcjonalnie możemy posypać odrobiną bułki tartej wymieszanej z odrobiną parmezanu - całość skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Pieczemy ok. 45 minut temp. 180 stopni.

http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-pokochaj-olej-rzepakowy-wielkanoc/
 

1 komentarz:

  1. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń