Za miesiąc Wielkanoc, więc na blogu pojawi się kilka świątecznych przepisów. Pasztet jajeczny bez wątpienia do nich należy. W swoim składzie oprócz, co oczywiste, jajek, zawiera również olej rzepakowy. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: jest zdrowy, ma neutralny smak, ale jest doskonałym nośnikiem smaku i co ważne nadaje się zarówno jako dodatek na zimno np. do domowego majonezu czy dresingu, jak też do smażenia i pieczenia.
Pasztet jajeczny z olejem rzepakowym
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- szalotka
Posypka - odrobina bułki tartej, parmezany i oleju rzepakowego
Ugotowane jaja drobno siekamy.
Szalotkę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym, studzimy.
Do posiekanych jajek dodajemy jajka surowe, bułkę tartą,
drobno posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz do smaku. Dokładnie
mieszamy i przekładamy do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
wysmarowanej masłem. Wierzch opcjonalnie możemy posypać odrobiną bułki tartej wymieszanej z odrobiną parmezanu - całość skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Pieczemy ok. 45 minut temp. 180 stopni.
Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuń