wtorek, 28 marca 2017

Pieczone szparagi i brukiew z sosem z awokado

Proste, szybkie, smaczne i zdrowe - pieczone warzywa z sosem na bazie awokado i pomarańczy. :)
 

Pieczone szparagi i brukiew z sosem z awokado




 
Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 brukwi
  • 2 czerwone ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pęczek szczypiorku

sos:
  • 1 awokado hass
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Brukiew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w kostkę dwa razy większą niż  brukiew. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy je obficie olejem i doprawiamy solą. Pieczemy ok. 25 minut temp. 210 stopni termoobieg. Po tym czasie szparagi wyjmujemy, a do ziemniaków i brukwi  dodajemy dość grubo posiekany szczypiorek i całość pieczemy 10-15 minut z grzałką górną.
Sos:
Awokado kroimy w kostkę i przekładamy do blendera. Dodajemy szczypiorek, ocet, sok z pomarańczy, olej, mleko i do smaku sól oraz pieprz. Całość dokładnie belndujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z pieczonymi warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz