Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 18 marca 2017

Pulpety nadziewane pieczarkami w śmietanowo-koperkowym sosie

Pulpety nadziewane pieczarkami w śmietanowo-koperkowym sosie


Składniki 
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1/4 łyżeczki pieprzu
  • bułka namoczona w mleku lub wywarze warzywnym
  • 1 jajko
  •  średnia cebula
  •  500 g pieczarek
  •  olej rzepakowy do smażenia
  • łyżka masła klarowanego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • pęczek koperku
 
Pieczarki porcjujemy na talarki i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem
 
Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę, przekładamy do miski. Zmielone mięso łączymy z odsączoną z nadmiaru płynu bułką, dodajemy cebulkę, jajko, sól i pieprz i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę mięsną. Formujemy z niej okrągłe kotlety, faszerując je łyżką pieczarkowego nadzienia.
 
Kotlety obsmażymy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do garnka i zalewamy słodką śmietanką, dolewamy ok. szklanki wody. Przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu ok. 20-30 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego!

1 komentarz: