Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 4 marca 2017

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Zapraszam na pyszny tort na bazie ucieranego ciasta z dodatkiem maku oraz aksamitnego kremu maślanego z białą czekoladą. Zdecydowanie wolę torty, których bazą są ciasta ucierane, a nie tradycyjne biszkopty (choć czasami pokuszę się przygotować również te ostatnie ;) ) .  Tort z dziś zaproponowaną przeze mnie dekoracją to dobry pomysł na prezent dla wszystkich Pań - Dzień Kobiet tuż tuż ;) .


Tort makowy z kremem z białej czekolady


 Ciasto:
  •  250 g mascarpone
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki cukru
  •  8 łyżek oleju
  •  2 jajka
  •  łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, mak, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy składniki suche i całość dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Przekrawamy na pół - najlepiej metodą z nitką.

Składniki na krem z białej czekolady na bazie masła i jajek 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 600 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 300 g czekolady białej (dobrej jakości)
Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy porcjami rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę - czekolada musi mieć temperaturę masła, w przeciwnym razie może nam się zważyć. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną.
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych

Składanie:

1 placek makowy - powidła - 1/2 kremu -  2 placek makowy - wierzch, boki i dekoracja z pozostałego kremu.

Czekoladowy krem do dekoracji (opcjonalnie):
  • 250 g mascarpone
  • 7 łyżek kremówki 30%
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru 

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wykonujemy nią dekoracje na torcie.







2 komentarze: