Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 1 marca 2017

Zdrowa sałatka z pieczonej dyni i komosy ryżowej

Nowy miesiąc zaczynam zdrową sałatką pełną warzyw i kolorów. Polecam :)


Zdrowa sałatka z pieczonej dyni i komosy ryżowej

 Składniki:
  • 1 dynia piżmowa
  • 1,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 i 3/4  szklanki wody
  • 270 g fety
  • olej rzepakowy
  • 3 czubate łyżki pistacjowego pesto
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilkanaście plasterków zielonych pomidorów z zalewy octowej
  • 2 garście wydrylowanych czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

Dynię obieramy ze skórki i porcjujemy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Układamy ok. centymetrowe kawałki fety. Całość skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy ok. 40 minut temp. 200 stopni do miękkości.
Komosę ryżową płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i całość zagotowujemy. Gotujemy ok. 3 minuty pod przykryciem, następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, żeby komosa wchłonęła cały płyn. Do jeszcze ciepłej dodajemy pesto, drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone w paseczki pomidory zielone, przecięte na pół oliwki - całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz. Na komosie układamy kawałki upieczonej dyni i fety. Smacznego!
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz