Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 19 marca 2017

Zupa z brukwi ze schabowymi kąskami

Na wietrzne dni przedwiośnia zupa idealna - brukiew to warzywo pełne nie tylko wyjątkowego smaku, ale i zdrowia. :)

Zupa z brukwi ze schabowymi kąskami

 składniki
  • 1 brukiew- ok. 900 g
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 270 g sera feta

Kąski schabowe:
  • 200 g schabu + mleko + cebula
  • ok. 2 łyżki  mąki kukurydzianej
  • odrobina mleka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Warzywa obieramy i kroimy w średnią kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka na stopione masło z łyżką oleju i obsmażamy na mocnym ogniu. Podsmażone  zalewamy wodą (ok. 1 litr wody, później w trakcie blendowania możemy dolać, gdyby zupa była zbyt gęsta) i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Dorzucamy ser feta i całość dokładnie blendujemy. Podajemy z kostką schabową.
Kawałki schabu porcjujemy w średnią kostkę i marynujemy kilka godzin w lodówce w mleku i pokrojonej na ćwiartki cebuli. Kawałki mięsa wyjmujemy z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem. Każdą kostkę panierujemy w mące kukurydzianej doprawionej solą i pieprzem.
 Smażymy na złoty kolor z każdej strony na oleju rzepakowym.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz