Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 12 kwietnia 2017

Babka piaskowa

Prosta i szybka babka to gwarancja sukcesu i satysfakcja z udanego wypieku. W dzisiejszej wersji - z większą ilością mąki pszennej, dzięki czemu baba jest bardziej wilgotna, a jednocześnie puszysta i delikatna. Jeśli lubicie bardziej sypkie i suche babki - zmieńcie proporcje mąki (150 g mąki ziemniaczanej i 150 g mąki pszennej).
 
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocną babkę, ta sprawdzi się idealnie. :)
 

Babka piaskowa

 
 Składniki
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 200 g  cukru
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •  100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku i śmietanę, a następnie składniki suche (wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia). Białka ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do ciasta ręcznie mieszając za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do formy na babę z kominem (średnica 22 cm)  wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Wystudzoną dekorujemy - cytrynowym lukrem, cukrem pudrem lub kremem z poniższego przepisu

 

Krem czekoladowy

  • 300 g cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżki octu
  • 37 g kakao
  • 300 g masła
  • 1 żółtko (jajo sparzamy wrzątkiem)

Z cukru, wody i octu gotujemy syrop -  (drugiego stopnia, tzw. próba nitki czyli do momentu, aż syrop uzyska temperaturę 108 stopni). Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Do gorącej masy dodajemy porcjami po łyżce masło- całość ucierając. Do letniej masy dodajemy żółtko i ucieramy na pulchną masę. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zostawiamy w lodówce  do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Masa zgęstnieje i będzie idealna do przekładania i dekorowania ciast i ciasteczek za pomocą rękawa cukierniczego. Krem idealnie sprawdzi się chociażby do robienia róż na torty i ciasta.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz