Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 22 kwietnia 2017

Kopytka domowe - niezawodny przepis

Kopytka  domowe - niezawodny przepis

Kopytka- jak je zrobić?


 Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  •  ok. 1 i 3/4 szklanki mąki (ilość zależy od tego jak mączne mamy ziemniaki) + trochę do podsypywania w trakcie formowania kopytek
  • 1 jajko
  •  sól

Ugotowane i obrane ziemniaki przepuszczamy przez praskę (najlepiej jeszcze ciepłe). Warto ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przepuścić przez praskę, a kluski robić dopiero na drugi dzień. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę i jajko i szybko wyrabiamy na jednolite, odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto porcjujemy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, który kroimy po skosie tworząc romby (nóż warto oprószyć mąką, wówczas ciasto nie będzie się do niego kleiło). Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie ok. 1-2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami - na słodko z cukrem, śmietaną, jogurtem, owocami i miodem, na słono - z okrasą, cebulką, bułką tartą, sosem grzybowym czy serowym. Doskonałe jako dodatek do mięs.
Na zdjęciu kopytka z okrasą przygotowaną na bazie podgardla z cebulką, podawane z surówką z modrej kapusty.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz