Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 30 kwietnia 2017

Kostka jogurtowo-śmietankowa - lekkie ciastko tortowe

To ciasto dla osób, które lubią lekkie desery. Delikatny biszkopt przełożony piankową warstwą i zwieńczony puszystym jogurtowo-śmietankowym kremem truskawkowym. Pyszności :)  .

Kostka jogurtowo-śmietankowa - lekkie ciastko tortowe


Ciasto:
  • 70 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:
  • 500 g gęstego jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy
  • 500 g kremówki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody

Krem piankowy:
  • 270 g ptasiego mleczka
  •  3 łyżki mleka

Dodatkowo:
  • gorzka czekolada 50 g
  • DŻEM PORZECZOKOWY

Masło topimy i lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,  ekstrakt waniliowy i wystudzone masło- dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką 24 x 24 cm. Pieczemy ok. 35 minut temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. 
Ptasie mleczko drobno siekamy i rozpuszczamy z mlekiem na niedużym ogniu cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 części. Dolny placek smarujemy polewą piankową. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy dżemem.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt i ponownie krótko ubijamy. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy i szybko miksujemy. Dodajemy kolejne 2 łyżki, miksujemy i tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pozostałej masy. Dokładnie miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz