poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Kruche babeczki zamykane - orzechowo-jabłkowe

Kruche babeczki z orzechowego ciasta wypełnione po brzegi pysznymi jabłkami. Koniecznie wypróbujcie :) .

Kruche babeczki zamykane - orzechowo-jabłkowe 

 Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  •  50 g  mielonych orzechów włoskich
  • 100 g zimnego masła
  •  1/2  szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  •  1/4 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1 duże lub 2 małe żółtka
Łączymy mąkę, zmielone orzechy włoskie,  cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Większą część wałkujemy i  wylepiamy nią foremki na małe babeczki  (wysmarowane masłem i wysypane mąką). Dno dziurkujemy widelcem.  Każdą babeczkę wypełniamy nadzieniem jabłkowym. Z mniejszej części ciasta po rozwałkowaniu wycinamy przykrycie babeczek. Nakładamy je na babeczkę i dokładnie zlepiamy brzegi. Górę nakłuwamy w 3 miejscach wykałaczką.  Babeczki pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem.  

Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do smaku
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka przesmażamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Musimy odparować nadmiar soku. Tak przygotowane jabłuszka studzimy.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz