Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 9 kwietnia 2017

Mazurek orzechowo-karmelowy z nutą kawy

Pyszny mazurek idealny na Wielkanoc. Kruche orzechowe ciasto, krem na bazie mascarpone o smaku kajmakowo-kawowym. Polecam :) .


Mazurek orzechowo-karmelowy z nutą kawy 

 Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g  mielonych orzechów włoskich
  • 200 g zimnego masła
  •   szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 żółtka

Łączymy mąkę, zmielone orzechy włoskie, skórkę z cytryny, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim 2 duże prostokątne formy (mogą być na tartę).  Dno dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - na ok. 40 minut - aż ładnie się zrumienią. Tarty  studzimy.

 
masa karmelowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masy kajmakowej smak orzechowy
  •  4 łyżki cappuccino o smaku karmelowym
  •  60 g karmelu w płatkach

Serek mascarpone ucieramy z cappuccino i masą kajmakową na gładki krem.
Tarty wypełniamy kremem. Dekorujemy karmelową posypką.  Tarty podajemy schłodzone. 




1 komentarz: