środa, 19 kwietnia 2017

Sernik z jabłkami na owsianej kruszonce

Pyszny i prosty sernik z jabłkami  na kruszonce przygotowanej na mące owsianej. :)

Sernik z jabłkami na owsianej kruszonce

 
  Spód (tortownica 25 cm lub forma 24 x 24 cm):
  • 400 g mąki owsianej
  • 260 g zimnego masła
  • 150 g drobnego cukru

Masa serowa:
  • 750 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 duże jajka
  • 4 żółtka
  • 185 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka pasty waniliowej 

3-4 jabłka + cynamon + łyżka cukru waniliowego+ łyżka bułki tartej

Ciasto-mąkę, cukier i zimne masło siekamy, a następnie palcami wyrabiamy do momentu uzyskania kruszonki. Trochę więcej jak połowę kruszonki rozsypujemy na spodzie tortownicy 26 cm lub formy 24 x 24 cm (wysmarowana masłem, wysypana mąką) i lekko dociskamy. Spód podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni i studzimy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i pastą waniliową. Następnie dodajemy po jednym jajku, żółtka oraz mąkę, proszek budyniowy i śmietanę. Na koniec dodajemy twaróg. Dobrze zmiksowaną masę wylewamy na ciasto.

Jabłka obieramy i szatkujemy w cienkie plasterki. Dodajemy do nich cynamon, bułkę tartą i cukier waniliowy i delikatnie mieszamy. Jabłka ostrożnie wykładamy równą warstwą na masie serowej. Owoce posypujemy pozostałym ciastem.

 Sernik pieczemy ok. 80-90 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz