niedziela, 2 kwietnia 2017

Sernik "Zebra czy krówka?"


 Rewelacyjny - zarówno w smaku jak też wyglądzie- sernik pełen harmonijnej słodyczy i wyważonych smaków. Jest to w zasadzie połączenie dwóch serników- klasycznego i bardzo popularnego serownika "Zebra" oraz sernika krówkowego czy też kajmakowego. Ciasto udekorować możecie oczywiście według własnej fantazji ;) . Ja wykorzystałam waflowe rurki, polewę z czekoladowego kremu, cytrynowy lukier i cukrowe motylki. Taka dekoracja na pierwszy rzut oka zwykły sernik zamienia w ciasto mogące konkurować z niejednym tortem ;) .

 Sernik "Zebra czy krówka?"

 Spód:
·         1 kopiasta szklanka mąki pszennej
·         2 żółtka
·         100 g zimnego  masła
·         6 łyżek cukru pudru
·         łyżka śmietany - gęstej i kwaśnej 18%
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy 1 godzinę. Ciastem wykładamy spód tortownicy wsmarowanej masłem i wysypanej mąką o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20 minut, temp. 190 stopni.

Masa serowa:
·         1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·         pół szklanki cukru
·         200 g kremu czekoladowo-orzechowego + łyżeczka kakao
·         200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         200 g cukierków krówek + 60 g masła
·         2 jajka
·         3 czubate łyżki mąki pszennej
·         łyżeczka pasty waniliowej

Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem, mąką, jajkami i pastą waniliową na jednolitą masę. Dzielimy ją na 2 równe części. Do jednej dodajemy krem czekoladowy wymieszany z kakao. W garnku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy krówki. Roztapiamy je na małym ogniu. Pod koniec dodajemy łyżkę jasnej masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę krówkową  przekładamy do pozostałej jasnej masy serowej i dokładnie mieszamy. Na środek podpieczonego ciasta wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Sernik pieczemy ok. 70 min. temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dekoracja:
·         ok. 400 g rurek waflowych z ulubionym nadzieniem - ok. 1,5 opakowania
·         kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
·         odrobina mleka
·         cukrowe motylki
·         sok z połowy cytryny + cukier puder ile zabierze

Kilka łyżek kremu czekoladowo orzechowego rozrzedzamy odrobiną mleka - masa musi być lśniąca i mieć konsystencję dość gęstej polewy- do polewy możecie dodać również odrobinę soku z cytryny.  Pokrywamy nią wierzch sernika. Boki ciasta smarujemy czystym kremem orzechowo-czekoladowym- do gęstego kremu łatwiej przykleimy waflowe rurki. Cukier puder ucieramy z sokiem do uzyskania gęstego lukru. Z kawałka papieru do pieczenia formujemy rożek, wypełniamy go lukrem i robimy kratkę na górze sernika. Boki obkładamy przyciętymi waflowymi rurkami. Na wierzchu układamy cukrowe motylki. Sernik podajemy lekko schłodzony.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz