Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Tort urodzinowy - tort czekoladowy - dekoracja Psi Patrol

Tak się złożyło, że w tym roku urodziny siostrzeńca przypadły w święta wielkanocne. Świąteczni i urodzinowi goście zajadają się więc tym razem nie wielkanocnymi babami czy mazurkami a tortem, który zgodnie z życzeniem solenizanta jest wybitnie czekoladowy, z dużą ilością żelków i kolorowych cukierków. :)

Tort urodzinowy - tort czekoladowy - dekoracja Psi Patrol

 Składniki na ciasto serowe (tortownica 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką): x 2 - musimy upiec 2 placki
 

  • 250 g jogurtu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  •  1/2 szklanki cukru
  •  8 łyżek oleju
  •  2 jajka
  •  łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao 

W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre-  serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Ciasto przelewamy do tortownicy  wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przekrawamy na pół - warto odciąć wybrzuszoną część placka, wówczas po złożeniu tort będzie miał równy wierzch.  

W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek. W sumie uzyskamy 4 przecięte krążki będące bazą tortu.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 400 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 230 g czekolady mlecznej (dobrej jakości)
  • kopiasta łyżeczka ciemnego kakao  

Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 15 minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy porcjami rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę - czekolada musi mieć temperaturę masła, w przeciwnym razie może nam się zważyć. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną.

Składniki na krem z białej czekolady  

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 400 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 200 g czekolady białej (dobrej jakości)
  • sok z 1 cytryny

Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy porcjami rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę - czekolada musi mieć temperaturę masła, w przeciwnym razie może nam się zważyć. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną, na koniec sok z cytryny.

Dodatkowo:
  • czekoladowe draże kolorowe
  • dżem porzeczkowy
  • żelki Psi patrol
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Składanie- placek czekoladowy - warstwa dżemu porzeczkowego - 1/3 masy czekoladowej - placek czekolady - 1/3 masy czekoladowej - placek czekoladowy - 1/3 masy czekoladowej - placek czekoladowy.
Wierzch i boki ciasta pokrywamy kremem na bazie białej czekolady. Resztą kremu wykonujemy dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Roztopioną nad gorącą kąpielą wodną gorzką czekoladą wykonujemy napis na torcie. Ciasto dokładnie schładzamy. 2 godziny przed podaniem dekorujemy cukrowymi naklejkami, żelkami i kolorowymi drażami. Smacznego!

 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz