Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 5 maja 2017

Jak przygotować sałatę lodową?

Sałata lodowa w tym wydaniu to doskonałe drugie śniadanie. Polecam ;)

Jak przygotować sałatę lodową?

 składniki:
  • 1 sałata lodowa
  • ok. 100 g parmezanu
  • 4 duże kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 4 duże łyżki masła
  • garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni

dressing:
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • pół łyżeczki soli (jeśli pesto jest słone, to mniej)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • łyżeczka miodu

Sałatę myjemy, suszymy i szarpiemy na mniejsze kawałki.

Na maśle na średnim ogniu przygotowujemy grzanki z  chleba żytniego. Kiedy nabiorą z każdej strony złotego koloru i wchłoną całe masło, zdejmujemy z ognia. Wystudzone kroimy na małą kostkę.

Dressign: łączymy ze sobą pesto, musztardę, miód, ocet, sól i pieprz, stopniowo dodajemy olej do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

Sałatę przekładamy do miski i tuż przed podaniem skrapiamy ją sosem (nie musimy zużyć całego, pozostały sos możemy przechowywać w lodówce kilka dni). Dodajemy pestki dyni, wiórki parmezanu i grzanki i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz