sobota, 13 maja 2017

Muffinki mleczne z cytrynowym kremem maślanym

Na weekend polecam pyszne i szybkie do przygotowania muffinki mleczne z cytrynowym kremem maślanym. Krem cytrynowy, który wykorzystałam do dekoracji babeczek, idealnie nadaje się również do przekładania tortów i różnego rodzaju ciast. Choć maślany, nie jest ciężki, a wręcz przeciwnie - orzeźwiający i delikatny. Polecam.

Muffinki mleczne z cytrynowym kremem maślanym


     Na 12 babeczek 

  • 1,5   szklanki i 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko    
  •   1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  kilka kostek ptasiego mleczka 
Miękkie masło ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy jajko i naprzemiennie mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na sam koniec dodajemy pokrojone na kawałki ptasie mleczko i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy ok. 25-30 minut (do suchego patyczka)  temp. 180 stopni. Muffinki studzimy. Z wystudzonych babeczek odcinamy wystający brzuszek. Z odciętych czapeczek możemy przygotować kanapeczki - wystarczy 2 odcięte czapeczki przełożyć przygotowanym cytrynowym kremem.  

Krem cytrynowy:
  • 400 g miękkiego masła  dobrej jakości
  • 1 i 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jaja - sparzone wrzątkiem
  • 55 ml soku  z cytryny
  • skórka z 2 cytryn

Jaja z cukrem ubijamy nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Wówczas przekładamy miskę z masą do drugiej większej miski z zimną wodą i lodem i cały czas miksujemy do momentu, aż masa całkowicie wystygnie. Masło ucieramy do białości, następnie cały czas miksując dodajemy partiami masę jajeczną. Na koniec porcjami dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. Kremem dekorujemy babeczki.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz