Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 14 maja 2017

Pierogi na cieście pomidorowym z marchewkowym farszem

Pyszne wegetariańskie pierogi na cieście pomidorowym, do którego wykorzystałam passatę i który doprawiłam suszonymi ziołami - bazylią i oregano. Bazą farszu jest marchewka, cebula i wędzony twaróg. Podałam je z pesto na bazie liści rzodkiewki. Zdecydowanie polecam - rozpływają się w ustach ;) .

Pierogi na cieście pomidorowym z marchewkowym farszem


 Składniki:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • ok. 3/4 szklanki przecieru  pomidorowego (passaty)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano

 

Mąkę wymieszaną z solą i przyprawami zaparzamy wrzącą wodą. Kiedy powstaną kluski dodajemy przecier pomidorowy i nożem zagarniamy do połączenia składników. Dodajemy jajko, zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy albo polane roztopionym masłem, albo z pesto ( u mnie z pesto na bazie liści rzodkiewki). 

Farsz marchewkowy:
  • 4 duże marchewki
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 250 sera twarogowego solankowego wędzonego

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę  kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 duże łyżki masła z olejem rzepakowym. Dodajemy przygotowane warzywa i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy imbirem, papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Studzimy. Do wystudzonych warzyw dodajemy pokruszony twaróg i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz