piątek, 26 maja 2017

Torcik z truskawkową pianką i owocami

Wszystkim Mamom, a w szczególności mojej najukochańszej Mamie, przesyłam moc najserdeczniejszych życzeń :) . A wraz z życzeniami załączam przepis na ten pyszny i lekki truskawkowy torcik. Idealny na ciepłe dni. Masa białkowa o smaku truskawkowym jest tak delikatna i puszysta, że dosłownie rozpływa się w ustach. W zestawieniu ze świeżymi truskawkami stanowi zgrany i orzeźwiający duet - ciasto, pomimo że masa przygotowana jest na bazie bezy, nie jest zbyt słodkie właśnie dzięki tym wspaniałym owocom. Zapraszam :) .

Torcik z  truskawkową pianką i owocami



Składniki tortownica 25 cm
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 kisiele o smaku truskawkowym (każdy na 0,5 l płynu - 2 z cukrem i 1 bez cukru)
  • 1/2  szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo- truskawki
Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką
Masło i mleko  oraz cukier podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia składników, lekko studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy partiami składniki suche (wymieszane mąka z proszkami kisielowymi i  proszkiem do pieczenia). Ciasto wylewamy do foremki pieczemy ok. 45  minut, temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy na kratce. Przekrawamy na 3 części. Do ciasta wykorzystamy 2 dolne placki, trzeci lekko wybrzuszony możemy zużyć do innego deseru - pomysł na jego wykorzystanie już niedługo na blogu.

Pianka białkowo-truskawkowa:
  • 4 białka
  • galaretka truskawkowa + 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki cukru

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Białka ubijamy na sztywno z cukrem nad gorąca kąpielą wodną. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta, ściągamy ją z nad gorącej kąpieli wodnej i cały czas miksując na średnich obrotach powoli dodajemy tężejącą galaretkę.

Krem mascarpone:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  pół łyżeczki pasty waniliowej
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.  
 
 
 
Składanie:

Jeden placek ciasta układamy w tortownicy, której boki uprzednio wykładamy folią spożywczą. Do ścianek tortownicy przyklejamy połówki truskawek - przecięciem na zewnątrz. Na cieście układamy połówki truskawek rozcięciem do dołu i zalewamy je pianką z białek. Delikatnie rozprowadzamy piankę szpatułką tak, aby masa rozłożyła się pomiędzy owocami. Ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki - pianka musi lekko stężeć, ale nie do końca - tak, aby po nałożeniu ciasta wierzchniego pianka się nie zapadła, ale aby była na tyle wilgotna, żeby przykleiła się do górnego placka. Delikatnie przykrywamy drugim plackiem ciasta i lekko dociskamy. Dekorujemy kremem mascarpone i układamy na nim rozetę z truskawek. Truskawki pokrywamy za pomocą pędzelka tężejącą glazurą z galaretki (2  łyżki galaretki cytrynowej rozrobione w odrobinie wrzątku).  Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.  Smacznego!



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz