Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 17 maja 2017

Ziemniaki a la hasselback


Ziemniaki a la hasselback


Składniki:
  • 8  ziemniaków
  • 1 cebula
  • ok. 100-150  g zimnego masła
  • 4-5 plasterków sera żółtego
  • sól
  • pęczek szczypiorku

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Ziemniaki obieramy ze skórki (młodych ziemniaków nie obieramy, jedynie dokładnie myjemy), cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystkie ziemniaki nacinamy tak, aby nie przeciąć ziemniaka. W nacięciach układamy trochę cebuli  oraz połowę zimnego masła. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe masło topimy. Połową stopionego masła smarujemy ziemniaki. Gotowe ziemniaki solimy i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie ziemniaki wyciągamy, w nacięcia wykładamy kawałki sera, wierzch ponownie smarujemy  pozostałym masłem. Całość posypujemy  posiekanym szczypiorkiem. Pieczemy ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz