środa, 7 czerwca 2017

Deser czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

Wczoraj podrzuciłam Wam przepis na krem czekoladowy na bezie włoskiej, a dziś pomysł na jego wykorzystanie. Z truskawkami to prawdziwy rarytas ;) .

Deser czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną




Czekoladowy krem maślany na bezie włoskiej: 
  • 360 g masła w temp. pokojowej (masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 4 białka z dużych jajek
  • 3 łyżki i 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 65 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.  
Czekoladę drobno siekamy, przekładamy do miski i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. 
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4 szklanki wody z 10 łyżkami cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C (sprawdzamy termometrem cukierniczym). Natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych białek. W momencie dodawania syropu, białka musimy cały czas ubijać na średnich obrotach miksera, syrop wlewamy cienkim strumieniem jak najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop dodamy już do białek, zwiększamy obroty miksera i miksujemy całość do momentu, aż masa uzyska temp. pokojową- potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam gęsta, stabilna i lśniąca beza włoska. Następnie, cały czas mieszając dodajemy partiami miękkie masło - najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego dodawanie. Powstanie nam gęsta, a zarazem lekka i puszysta masa. Na koniec miksowania dodajemy pastę waniliową oraz powoli roztopioną i przestudzoną czekoladę.
Masa śmietankowo-waniliowa
  • 250 g mascarpone
  • 250 kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i miksujemy na sztywną i puszystą masę.
  • Dodatkowo - truskawki

Na dnie kieliszka wykładamy porcję masy śmietankowej. Na krem śmietankowy wykładamy połówki truskawek, a na nie krem czekoladowy na bezie włoskiej. Całość dekorujemy kremem śmietankowym i truskawkami. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wydaje się trochę czasochłonne ale dla wielbicieli czekolady pewnie warto :-)

    OdpowiedzUsuń