wtorek, 27 czerwca 2017

Eklerki z kremem truskawkowo-śmietankowym

Eklerki w dwóch wersjach - czekoladowe i tradycyjne. Nadziane lekkim i delikatnym kremem truskawkowo- śmietankowym. Dekorację stanowi krem karmelowy - intensywny i słodki, dlatego polecam użyć go jedynie w małej ilości do dekoracji - wg. przepisu Anny Olson. Zapraszam!

Eklerki z kremem truskawkowo-śmietankowym


 ciasto jasne (ok. 20 eklerów)

·         szklanka wody

·         100 g masła

·         szklanka mąki

·         1/3 łyżeczki soli

·         4 średnie jaja

W rondelku gotujemy wodę z masłem i solą. Na gotujący się płyn wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy do momentu uzyskania szklistego i jednolitego ciasta. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku - kiedy wmieszamy w ciasto jedno dopiero dodajemy kolejne. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z prostą końcówką i wyciskamy eklerki o  długości ok. 10-12 cm (blacha wyłożona papierem do pieczenia). Między eklerkami zachowujemy dość duże odstępy. Eklerki  pieczemy ok. 30 minut temp. 210 - 220 stopni. Studzimy na kratce i kroimy na 2 części. Nadziewamy kremem truskawkowym, a wierzch pokrywamy wzorem z kremu karmelowego. Najlepsze od razu, kiedy ptysie leżą nabierają wilgoci.

Eklerki czekoladowe

·         szklanka wody

·         100 g masła

·         szklanka mąki - 2 łyżki (nabieramy szklankę mąki, następnie odkładamy z niej 2 łyżki i uzupełniamy to miejsce kakao)

·         2 łyżki kakao

·         1/3 łyżeczki soli

·         4 średnie jaja

W rondelku gotujemy wodę z masłem i solą. Na gotujący się płyn wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas mieszamy do momentu uzyskania szklistego i jednolitego ciasta. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku - kiedy wmieszamy w ciasto jedno dopiero dodajemy kolejne. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką ok. 1 cm średnicy i wyciskamy eklerki o  długości ok. 10-12 cm (blacha wyłożona papierem do pieczenia). Między eklerkami zachowujemy dość duże odstępy. Eklerki  pieczemy ok. 30 minut temp. 210 - 220 stopni. Studzimy na kratce i kroimy na 2 części. Nadziewamy kremem truskawkowym, a wierzch pokrywamy wzorem z kremu karmelowego. Najlepsze od razu, kiedy ptysie leżą nabierają wilgoci. 
 

Krem karmelowy wg. Anny Olson (do eklerków wykorzystamy tylko trochę kremu - do dekoracji)

  • 300 g masła w temp. pokojowej
  • 400 g cukru Muscovado
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml  śmietanki 36%
  • 325 g cukru pudru

Podgrzewamy 115 g masła, sól i cukier muscovado na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze 4 minut. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze minutkę. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
W mikserze planetarnym ubijamy mieszaninę (powinna być nadal lekko ciepła) i dodajemy cukier puder. Ubijamy do momentu aż masa będzie zbliżona do temp. pokojowej (może być troszkę cieplejsza) - w tym momencie masa może wydawać się troszkę ziarnista, z czasem się wygładzi. Dodajemy pozostałe 185 g masła i wanilię - ubijamy na gładki i sztywny krem. Krem wstawiamy do lodówki.

Krem truskawkowo - śmietankowy

  • 1,5 szklanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 8 łyżek dżemu truskawkowego

Dżem truskawkowy:
  • 1 kg słodkich truskawek
  • -4 łyżki cukru

Truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy w garnku do momentu, aż truskawki odparują i powstanie w miarę gęsty dżem. Dżem studzimy i chłodzimy w lodówce.
Kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywny krem. Dodajemy dżem truskawkowy i mieszamy ręcznie łopatką.  

1 komentarz: