wtorek, 6 czerwca 2017

Krem czekoladowy na bezie włoskiej

Maślany krem na bezie włoskiej stanowi doskonałą masę do przekładania i dekorowania ciast, ciasteczek, tart  czy tortów. Na blogu znajdziecie przepis podstawowy na krem maślany na bezie włoskiej o smaku waniliowym. W najbliższym czasie opublikuję przepisy z wykorzystaniem tego kremu maślanego, ale w różnych wariantach smakowych. Dziś smak czekoladowy ;) . A już jutro pomysł na pyszny deser z jego wykorzystaniem. Zapraszam.

Krem czekoladowy na bezie włoskiej


 Czekoladowa masa maślana na bezie włoskiej: 
  • 360 g masła w temp. pokojowej (masło musi być dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 4 białka z dużych jajek
  • 3 łyżki i 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 65 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
 
 
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, odstawiamy.  
 
Czekoladę drobno siekamy, przekładamy do miski i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. 
 
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru (w sumie 3 łyżki). W między czasie zagotowujemy w rondelku 1/4 szklanki wody z 10 łyżkami cukru. Syrop podgrzewamy do uzyskania 115°C (sprawdzamy termometrem cukierniczym). Natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy do ubitych białek. W momencie dodawania syropu, białka musimy cały czas ubijać na średnich obrotach miksera, syrop wlewamy cienkim strumieniem jak najbliżej ścianki miski. Kiedy cały syrop dodamy już do białek, zwiększamy obroty miksera i miksujemy całość do momentu, aż masa uzyska temp. pokojową- potrwa to ok. 10 - 12 minut. Powstanie nam gęsta, stabilna i lśniąca beza włoska. Następnie, cały czas mieszając dodajemy partiami miękkie masło - najlepiej po łyżce. Nie śpieszmy się z jego dodawanie. Powstanie nam gęsta, a zarazem lekka i puszysta masa. Na koniec miksowania dodajemy pastę waniliową oraz powoli roztopioną i przestudzoną czekoladę. Masa gotowa. Jest bardzo delikatna, puszysta, doskonale trzyma formę i świetnie sprawdza się do dekoracji ciast i tortów za pomocą rękawa cukierniczego. Krem sprawdzi się również jako dodatek do świeżych owoców - truskawek czy borówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz