piątek, 16 czerwca 2017

Naleśniki koperkowe z dorszem i jarmużem

Naleśniki z dorszem i jarmużem, z dużą ilością koperku - zdecydowanie polecam ;) .

Naleśniki koperkowe z dorszem i jarmużem


 Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 garście drobno posiekanego koperku  
 
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
  
Farsz (wystarczy na podwójną porcję naleśników) 
 
  • 1 kg kawałków dorsza
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 g jarmużu
  • 200 g kiełków na patelnię
  • 200 g sera śmietankowego lekko solonego
  • 10 pomidorków daktylowych
  • pęczek koperku 
 
Kawałki dokładnie osuszamy, możemy nawet odcisnąć z nadmiaru wody. Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy krótko na maśle klarowanym. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oleju rzepakowego smażymy jarmuż pokrojony w mniejsze kawałki (i uprzednio pozbawiony zdrewniałych łodyg). Dodajemy do ryby. Na tej samej patelni smażymy kiełki ok. 3-4 minuty - dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory. Dodajemy serek oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdego naleśnika wykładamy porcję farszu i zawijamy jak krokiety. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
 

 

 

1 komentarz:

  1. O jej, ale świetne naleśniki! Nie jadłam nigdy takich, chyba najwyższa pora, bo wyglądają mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń