piątek, 9 czerwca 2017

Tarta z truskawkami i cytrynowym musem

Tarta z truskawkami to obowiązkowy deser w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto, owoce, a do tego wszystkiego aksamitny, orzeźwiający i lekki mus cytrynowy. Szybkie w przygotowaniu wakacyjne ciasto. Zapraszam.

Tarta z truskawkami i cytrynowym musem

 Ciasto: (forma na tartę o średnicy  ok. 23 cm)
  • 180 g mąki pszennej
  • 135 g zimnego masła
  • 5  łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/4 łyżki mleka

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, mleko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ciasto cienko wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej -  na  ok. 3 -4 mm grubości. Za pomocą dolnej foli przekładamy ciasto do foremki i  wylepiamy nim formę, brzegi dociskając końcówką drewnianej łyżki. Zdejmujemy drugą folię i ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut  do godziny.  Po tym czasie spód nakłuwamy widelcem, na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. suchymi ziarnami fasoli czy gorochu. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Spód studzimy.  

Mus cytrynowy:
  • Szklanka zimnej śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5  łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wody 
  • dodatkowo - truskawki

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami  wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia, a następnie dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Żelatynę z sokiem mieszamy z 2  łyżkami  kremówki i tak przygotowaną masę przelewamy do pozostałej kremówki - krótko miksujemy. Krem przekładamy na ciasto, tworząc za pomocą rękawa  cukierniczego dekoracyjny rant.  Na wierzchu układamy połówki truskawek. Smacznego!


 

1 komentarz:

  1. Hej, super tarta! Dawno już takiej nie jadłam, trzeba odświeżyć kubki smakowe :P

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)