niedziela, 11 czerwca 2017

Tarta ze szczawiem

Szczaw zwykle kojarzy się z zupą szczawiową. Dziś pomysł na tartę ze szczawiem w roli głównej. Koniecznie wypróbujcie w okresie, kiedy młody szczaw rośnie w naszych ogródkach ;) . 


 
Tarta ze szczawiem
 

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  •  200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  •  Łyżeczka soli
  •  Łyżeczka proszku do pieczenia
Łączymy ze soną mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko. Całość szybko wyrabiamy i schładzamy w lodówce ok. 60 minut. Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Farsz:

  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • duży pęczek szczawiu - 400 g
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera żółtego drobno posiekanego lub startego na tarce
  • kilka pomidorków koktajlowych/ daktylowych
  • łyżka masła klarowanego
  • 250 g sera twarogowego typu włoskiego (słodkiego)
Szczaw myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni na łyżce masła klarowanego podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy szczaw i smażymy do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Do tak przygotowanego szczawiu dodajemy pokruszony twaróg typu włoskiego i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
 
Beszamel- w garnku o szerokim dnie topimy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Całość zalewamy stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstego sosu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy jajko roztrzepane z dodatkowym białkiem i szybko mieszamy. Dodajemy żółty ser i mieszamy do momentu aż ser się rozpuści.
 Do sosu dodajemy farsz szpinakowo-serowy i dokładnie mieszamy.
 Formę na tartę (28 x 20 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Zimne ciasto cienko wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej - dzięki temu w trakcie wałkowania nie będziemy musieli używać mąki - ciasto jej nie wchłonie i unikniemy ryzyka, że ciasto po upieczeniu stanie się twarde. Wykorzystując dolną folię ciasto przekładamy do foremki i wylepiamy nim dno i boki. Trzonkiem drewnianej łyżki dociskamy ciasto do ścianek formy na tartę, dzięki czemu uzyskamy dekoracyjne brzegi. Ściągamy folię, wystający ponad ścianki foremki nadmiar ciasta ścinamy nożem. Formę z ciastem wstawiamy ponownie do lodówki na ok. 60 minut. Następnie spód nakłuwamy widelcem, ciasto wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wysypujemy jakieś obciążenie np. suchą fasolę czy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Następnie ściągamy papier z obciążeniem, a tartę podpiekamy jeszcze ok. 10 -13 minut. Ciasto studzimy. Na wystudzone ciasto przekładamy masę szczawiową. Jeśli zostanie nam trochę farszu, możemy wykorzystać go jako sos do makaronu. Na wierzchu układamy połówki pomidorków skórką do dołu. Całość pieczemy ok. 20 minut. Smacznego!
 

 

1 komentarz: