wtorek, 20 czerwca 2017

Wafelkowe babeczki waniliowe i czekoladowe z rabarbarowym musem i bitą śmietaną

Bardzo kruche i delikatne babeczki wafelkowe wprost rozpływają się w ustach. Słodycz wafelków doskonale współgra z przyjemnie kwaskowatym musem z rabarbaru, który dodałam również do bitej śmietany. Z ciasta możemy przygotować również kruche rurki wafelkowe, a nadziać je rabarbarową bitą śmietaną - smakują doskonale. Koniecznie wypróbujcie wersję z czekoladowym ciastem ;) I pamiętajcie - czy to babeczki, czy to rurki należy nadziać tuż przed samym zjedzeniem. Ciastka z kremem nie mogą leżeć - kruche i bardzo delikatne wafelki natychmiast wchłoną wilgoć i przestaną być chrupiące. Polecam w sezonie rabarbarowym ;)


Wafelkowe babeczki waniliowe i czekoladowe z rabarbarowym musem i bitą śmietaną

 
 Składniki na około 28 babeczek/ rurek:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka pasty  waniliowej
  • łyżka kakao + 2 łyżki śmietanki

Białka miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier, sól,  pastę waniliową, masło i stopniowo mąkę- miksujemy do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy. Aby uzyskać 2 wersje smakowe, ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao oraz śmietankę- całość dokładnie miksujemy. 
Ciasto porcjami wykładamy do waflownicy i pieczemy wafle - ok. 1,5 minuty - na złoty kolor. Od razu po wyjęciu wafel  układamy w kokilkach od babeczek nadając mu pożądany kształt lub okręcamy dookoła rączki np. drewnianej łyżki lub dookoła foremek na rurki. Chwilę przytrzymujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Rurki musimy zawijać od razu po zdjęciu z waflownicy- błyskawicznie zastygają i chwila zawłoki spowoduje, że upieczone wafle nie dadzą się zawinąć.
 
 Babeczki czy rurki napełniamy ulubionym nadzieniem i od razu podajemy. Puste rurki/ babeczki możemy przechowywać w szczelnej metalowej puszce nawet do tygodnia.
 
Dziś babeczki z musem rabarbarowym i rabarbarową bitą śmietaną.

Rabarbarowy mus i rabarbarowa bita śmietana:
  • 1 kg rabarbaru
  • 10 łyżek wody
  • 12 łyżek cukru (zwykłego)
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru + 3-4 do rabarbaru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rabarbar kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy cukier (zwykły)  i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Odcedzamy na sicie (możemy odłożyć kilka ładniejszych kawałków do dekoracji), a następnie blendujemy na gładki, gęsty mus. Mus dosładzamy cukrem pudrem do smaku (ja lubię kwaśny więc daję tylko 3 - 4 łyżki). Mus dobrze chłodzimy.   
Śmietanę miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy 3 - 4 łyżki musu i delikatnie ręcznie mieszamy tak, aby pozostały wstęgi rabarbarowego musu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i  wypełniamy nim  babeczki, na których dnie wykładamy uprzednio łyżeczkę rabarbarowego musu. Dekorujemy rabarbarem. Kremem śmietankowo-rabarbarowym możemy  wypełnić również rurki.  





 

2 komentarze:

  1. Wow, ale super te wafelki wygladają. Obiecuję, że spróbuję czym prędzej:P

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)