Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 25 czerwca 2017

Zapiekane cukinie z mięsem i pieczarkami

Cukinie zapiekane pod chrupiącą kruszonką, nadziane mielonym mięsem i pieczarkami to pożywny obiad dla całej rodziny. Polecam. :)

 

Zapiekane cukinie z mięsem i pieczarkami


składniki:
  • 3 duże cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • garść startego żółtego sera
  • garść bułki tartej

Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Cukinie przekrawamy na pół. Środki wydrążamy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na oleju rzepakowym - przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę. Kiedy cebulka nabierze złotego koloru, dodajemy mielone mięso- doprawiamy solą i smażymy na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy octem balsamicznym. Na patelnię ponownie przekładamy obsmażone kawałki cukinii oraz przygotowane pieczarki. Całość chwilę razem smażymy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Mięsno-wrzywną masą faszerujemy połówki cukinii. Układamy je na blasze do pieczenia. Łączymy ze sobą ser żółty, odrobinę soli i bułkę tartą - posypujemy nimi wierzch cukinii. Całość lekko skrapiamy olejem. Cukinie pieczemy ok. 30-40 minut temp. 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz