Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 2 czerwca 2017

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów z dodatkiem młodych ziemniaków - pyszna, lekka i zdrowa. ;)

 

Zupa krem z zielonych szparagów

 Składniki:

  • 2 pęczki szparagów zielony
  • 2 duże młode ziemniaki
  • duża łyżka masła
  • 3-4 szklanki wody
  • 50 g serka śmietankowego lekko solonego
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle. Zalewamy je wodą  i zagotowujemy.
 Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części i odcinamy główki. Główki odkładamy na bok, a pozostałą część szparagów kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Dodajemy serek śmietankowy. Całość gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Doprawiamy octem jabłkowym, solą i pieprzem. Podajemy z kostkami fety i ugotowanym al dente główkami szparagów (wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 5 minut, następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu).  
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz